Spor sağlıklı yaşamın bir parçası olduğundan, tıpkı sağlıkta olduğu gibi sporda da ideal uygulamalar kişiden kişiye değişir. Kimisi için kardiyo denilen kalp atış hızını belli bir seviyenin üzerinde tutan koşma, yüzme gibi egzersizler daha önemliyken, kimisi için güç ve ağırlık çalışmaları daha gereklidir. Değişmeyen şey şudur ki sporun sağlığa faydalarını görebilmek için doğru beslenme zorunlu bir unsurdur. İster sağlığınızı iyileştirmeye ister fiziksel görünümünüzü geliştirmeye çalışın, yanlış beslenme emeklerinizin önemli bir kısmını çöpe atabilir.
Dengeli Beslenme
Üç ana besin grubu da vücudun belirli ihtiyaçlarını karşılar. Spor söz konusu olduğunda, bunları dengeli bir şekilde almak daha da gerekli olur. Örneğin zayıflamak için spora sarılmak ve kendini aç bırakmak faydadan çok zarar getirebilir. Spor yaparken vücudunuzun ihtiyaçlarını dinlemeli ve belirli kurallar çerçevesinde kendinize en çok yarayan düzeni geliştirmelisiniz.
Örneğin 1-2 saat öncesinde karbonhidrat tükettiğinizde vücudunuz sporda daha iyi performans gösterir. Bu sayede egzersizinizi sonuna kadar götürebilir ve programınızı aksatmazsınız. Spor öncesi beslenmede sağlıklı karbonhidratlar ve bir miktar protein önerilir. Spor sonrasında ise vücut tipinize ve yaptığınız spora bağlı olarak protein ağırlıklı beslenmeli ancak kas yıkımını engellemek için kompleks karbonhidratları ve sağlıklı yağları da tüketmelisiniz.
Zayıflamak İçin Beslenme
Zayıflamak için işe yarayan tüm diyetlerin prensibi aynıdır; aldığınızdan daha çok kalori yakmak. Sporla zaten harcadığınız kalori miktarını artırırsınız. Beslenmenizde yapacağınız ufak değişikliklerle de fazla kalorilerden kaçınmanız mümkün olur. Örneğin süt ve süt ürünlerinin yağsız ya da az yağlı olanlarını tercih edin. Yağsız proteinler yiyerek uzun süren tokluk hissi sağlayın. Sebzelerin tabağınızın yarısını doldurduğundan emin olun. Şekerli içeceklerden kaçının ve bunların yerine su tüketin. Alkol hem çok kalorilidir hem de yeme kontrolünü kaybetmeye sebep olabilir. Alkol tüketecekseniz belirli sınırları aşmamaya dikkat edin.
Bol Bol Su
Suyun önemini tekrar vurgulamaya gerek yok ancak spor yapan kişilerin su ihtiyacı da terlemeyle birlikte artar. Vücudun hemen hemen tüm fonksiyonlarını etkileyen dehidrasyon şikayeti yaşamamak için yeterince su tükettiğinizden emin olun. Su içmek ayrıca vücutta tutulan ekstra suyun atılmasına da yardımcı olur.
Buzdolabınızı Sağlıklı Gıdalarla Doldurun
Spor yaparken kötü beslenme alışkanlıklarından kaçınmak için yapılabilecek en iyi şeylerden biri bu alışkanlıkları besleyen gıdaları evde bulundurmamaktır. Sizin için yararlı tavuk göğsü, yağsız et ve kıyma, balık, taze sebze ve meyveler, donmuş sebzeler, tam tahıllı ekmek, makarna gibi iyi karbonhidratlar, ceviz, badem gibi sağlıklı yağları içeren yemişleri evinizde bulundurun. Sağlıksız beslenmeye sebep olabilecek gıdalardan ise kurtulun. Bu esnada bir buzdolabı temizliğine de girişirseniz buzdolabı nasıl temizlenir hakkındaki bu adımlar işinizi kolaylaştırabilir.
Vücudunuzu ve Doktorunuzu Dinleyin
Beslenme oldukça kişisel bir mevzu olduğundan işlerin yolunda olup olmadığını kavrayabilmek için vücudunuzun verdiği sinyalleri dinleyin. Yaptığınız spordan verim alıp alamadığınızı, emeğinizin karşılığını görüp görmediğinizi değerlendirin. Doktorunuz da kişisel sağlık geçmişinizi bildiği için sizi doğru şekilde yönlendirebilir. Önemli olan sporun ve sağlıklı beslenmenin ömür boyu sürmesi gerektiğini unutmamaktır. Bu yüzden her ikisinde de kısa dönemli değil, sürdürülebilir bir düzen kurmak gerekir.
0 Comments