Spor Salonunda Olması Gereken Aletler Nelerdir?
Son yıllarda spora artan ilginin beraberinde açılan spor salonlarının sayısı da hızla artmaktadır. Gün geçtikçe sağlıklı yaşam ve sporun önemi hakkında daha da fazla bilinçleşen toplumumuzdaki spor ihtiyacını karşılamak adına açılan tesislerde kullanılması gereken belli başlı fitness ekipmanları vardır. Fakat nedir bu fitness ekipmanları? Herkesin aklında pek çok spor aletinin canlandığına eminiz. Gelin bunları detaylı şekilde inceleyelim ve bir spor salonunda olması gereken başlıca profesyonel fitness ekipmanlarını sıralayalım.
Spor Salonunda Olması Gereken Fitness Ekipmanları
Spor salonu için profesyonel fitness ekipmanlarını 3 sınıfta ayırabiliriz. Bunlar; Kardiyo grubu(koşu bandı, bisiklet, kürek), Vücut geliştirme makinaları(izotonik makineler) ve serbest ağırlıklardır.
Bir spor salonunun olmazsa olmazı koşu bantlarıdır. Spor salonunun ihtiyacı ve büyüklüğüne göre koşu bandı adetleri genellikle 4 ile 10 arasında değişir.
Günümüz teknolojisinde bazı koşu bantları televizyon ve internet özelliklidir. Bu sayede yürüyüş esnasında televizyon seyredilebilir veya internete bağlanılabilir.
Çokça tercih edilen koşu bantlarının motor gücü 5 hp. olanlardır. Çoğunlukla ev tipi koşu bantları, profesyonel koşu bantları ile karıştırılır. Bu konu ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.
2- Profesyonel Kondisyon Bisikletleri
Spor salonlarında olması gereken kondisyon bisikletleri; Dikey kondisyon bisikletleri, Yatay kondisyon bisikletleri , Eliptik cihazlar ve Spin bike olarak dört tipe ayrılır. Koşu bantlarında olduğu gibi, kondisyon bisikletleri de ev tipi bisikletler ile sıkça karıştırılmaktadır.
Spor salonlarında her tipten bisiklet en az 1 adet bulundurulmalıdır. Bu adetlerin artışı tamamen ihtiyacınıza ve salonun hitap ettiği kitleye göre belirlenmelidir. Bu ürünlere kullanım amaçlarına göre sıralarsak;
Profesyonel dikey bisiklet: eforlu bir kullanım sunar, hızlı yağ yakımı için etkilidir.
Profesyonel yatay bisiklet: daha çok bel veya sırt problemi olan kimseler tarafından tercih edilir.
Profesyonel eliptik cihaz: Kalori yakımı için önerilir, hem üst vücut hem alt vücut çalıştırılması açısından etkilidir.
Spin bike: Bu ürünler genellikle stüdyodaki grup dersleri için kullanılır. Eforlu ve yoğun bir hareket sirkülasyonu ile kullanılır.
3- Vücut Geliştirme Aletleri (izotonik makineler)
Vücut geliştirme aletleri yani izotonik fitness makineleri, vücudun hemen hemen bir çok kasını ayrı ayrı çalıştırmak üzere üretilen makinelerdir. İzotonik makinelerin üzerinde 80 ile 120 kg. arasında ağırlık bulunur. Bu ağırlıklar yardımı ile antrenmanlar yapılır. Bu makineler hem üst vücut hem de alt vücut için ayrı şekildedir. Bunları aşağıda birbirinden ayırarak listeleyelim;
Üst vücut için kullanılan Vücut Geliştirme Aletleri:
SEATED CHEST PRESS: göğüs itme makinesi
BUTTERFLY: göğüs sıkıştırma makinesi
SEATED STRAIGHT ARM CLIP CHEST: omuz ve sırt makinesi
SHOULDER PRESS: omuz itme makinesi
DELTOID MACHINE: omuz yana açma makinesi
SEATED ROW: oturarak karına çekiş makinesi
BICEPS CURL: ön kol makinesi
TRICEPS PRESS: arka kol makinesi
UPPER LIMBS: barfiks ve karına çekiş makinesi
LOWER BACK: sırt makinesi
ABDOMINAL MACHINE: karın makinesi
ROTARY TORSO: karın makinesi
HIGH PULLY: sırta çekiş makinesi
SEATED HORIZONTAL PULLY: oturarak karına çekiş makinesi
Alt vücut için kullanılan Vücut Geliştirme Aletleri:
SEATED LEG CURL: oturarak arka bacak makinesi
HORIZONTAL LEG CURL: yatay pozisyonda arka bacak makinesi
LEG EXTENSION: ön bacak makinesi
LEG PRESS: bacak itme makinesi
MULTI HIP: ön bacak – arka bacak – iç bacak – dış bacak makinesi
SEATED CALF : calf makinesi
ABDUCTOR & ADDUCTOR : iç bacak – dış bacak makinesi
Serbest ağırlık makinelerinin izotonik makinelerden farkı, kendinden ağırlıklı olmamalarıdır. Bu makineler aynı zamanda ağırlık eklemeli makineler olarak da isimlendirilir. Spor salonunuz için satın alacağınız bu makinelerin asgari 200 kg. ağırlığı kaldırabiliyor olması gerekir.
Genellikle vücudun 9 farklı bölgesini çalıştırır nitelikte olan bu makineler pek çok body building salonunda ilk tercih edilen ekipmanlar başında gelir. Bu ekipman çeşitlerini aşağıda sıralayalım:
CHEST PRESS : göğüs itme makinesi
ROW: karına çekiş makinesi
SHOULDER PRESS: omuz itme makinesi
INCLINE CHEST PRESS: üst göğüs makinesi
DECLINE CHEST PRESS: alt göğüs makinesi
LAT PULL DOWN: sırta çekiş makinesi
LOW ROW: aşağıdan çekiş makinesi
LEG PRESS: bacak itme makinesi
CALF: calf makinesi
GLUTE: gluteus makinesi
5- Ağırlık İstasyonları
Spor salonlarında yer alan ağırlık istasyonları birden fazla hareketin yapılmasını sağladığı için çokça tercih edilir. Tek bir hareketin yapılmasına izin veren izotonik makinelere iyi bir alternatiftir. Şimdi bu ekipmanları aşağıda detaylandıralım:
4’lü Ağırlık İstasyonu: Genellikle m2 bakımından yetersiz alanlarda maksimum verimi sağlamak açısından tercih edilir. Bunun haricinde çok yoğun kullanımın olacağı spor tesislerindeki ihtiyacı karşılamak amacıyla da düşünülen komple bir üründür. Ortalama 15 m2 yer kaplar ve 4 adet ağırlık direği sayesinde aynı anda 4 kişinin antrenman yapmasına olanak sağlar. Her ağırlık direğinde 100’er kg.dan toplamda 400 kg. ağırlık yer alır.
5’li Ağırlık İstasyonu: 4’lü ağırlık istasyonundan farklı olarak cable cross da mevcuttur. Aynı anda 6 kişinin çalışmasına olanak sağlar.
Smith Machine: Genellikle bir adet ayarlı sehpa ile birlikte kullanılır. Squat ve üst göğüs çalışmalarının yapılabileceği bir alettir. Ağırlık plakaları eklemeli bir alettir.
Cable Cross: 2 adet ağırlık direği olan çok fonksiyonlu bir fitness aletidir. Aynı anda iki kişinin çalışmasına olanak sağlar.
Functional Trainer: 2 adet ağırlık direği olan çok fonksiyonlu bir fitness aletidir. Cable cross fitness aletinin daha kısa olanıdır. Aynı anda iki kişi çalışabilir.
Sehpalar spor salonunda çok çeşitli olarak yer almalıdır zira bir çok serbest ağırlık hareketi sehpa kullanımıyla yapılmaktadır. Bazı sehpalarda halter takma bölmesi varken bazılarında yoktur. Bu özellik olmayan sehpalarda dambıl ile veya vücudun kendi ağırlığıyla çalışmalar yapılır.
Halter bölmesi olan sehpaların isimleri: weight bench press, incline bench press, decline bench press ve scott curl olarak geçmektedir. Serbest sehpaların isimleri ise düz sehpa, ayarlı sehpa, omuz sehpası ve mekik sehpalarıdır.
Serbest ağırlıklar denilince bilinmesi gerekir ki dambıl, ağırlık plakası ve halter barından bahsediyoruz. Bu ürünlere serbest ağırlık denilmesinin sebebi, herhangi bir makara bağlantısı olmamasıdır.
Dambıl: Serbest ağırlıklar ile yapılan çalışmalarda sınırları daha fazla zorlanır. Güç ve özellikle denge kazanımında dambılın rolü büyüktür. Bu yüzden dambıl belki de bir spor salonunda ilk sırada bulundurulması gereken ürün grubudur. Genellikle dambıllar 1 kg’dan başlar ve 50 kg’a kadar değişen ağırlıklarda yapılır. Profesyonel dambıl ürünleri ise 2.5 kg’dan başlar ve 2.5 kg artışlarla 50 kg’a kadar gider. Kauçuk malzeme olmalıdır. Uzunlukları genelde 25-40 cm. aralığındadır.
Dambıllar için dambıl sehpaları mevcuttur. Bu sehpalar 10’lu olduğu gibi 20’li olarak da mevcuttur.
Bir spor salonu için alınması gereken dambıl miktarı genellikle 2.5 kg – 25 kg. ağırlıklarındaki setlerdir. Bu da 20’lik bir dambıl sehpasını dolduracak şekilde denk gelmektedir.
Ağırlık Plakası: Ağırlık plakaları genellikle 1.25 kg. dan başlar ve 20 kg’a kadar çıkar. Tabii ki ölçü birimine göre değişkenlik gösterebilir. LBS birimi kullanıldığında bu kg. hesabı değişecektir.
Profesyonel ağırlık plakası kauçuk malzemeden üretilmiş olup olimpik standartlara uygun olmalıdır. Olimpik ağırlık plakası beraberinde olimpik halter barı ve diğer bütün tamamlayıcı ürünler bu standarda bağlı olmalıdır. Bu uluslar arası bir standart olduğu için bahsi geçen ürünlerin hepsi olimpik olduğu taktirde bir uyuşma sorunu yaşanmayacaktır.
Ağırlık plakaları için ağırlık plakası sehpası mevcut olup, bazı ağırlık eklemeli makine veya sehpalarda da bu ağırlıkları asmak için yerler bulunmaktadır.
Barlar: Halter barlarının uzunlukları olimpik standartlara göre; 52 cm. 119 cm. 152 cm. 180 cm. ve 218 cm. olmalıdır. 218 cm. uzunluğundaki bar 450 kg’a kadar ağırlık taşıyabilir. Bar ile ağırlık plakasının birleşiminde halter ortaya çıkar ve bir çok serbest çalışma hareketi yapılabilir. Boş barın ağırlığı, ölçülerine göre değişmekte olup genellikle 2 kg. ile 25 kg. arasında değişir.
Barlar için bar sehpaları mevcuttur.
Barların uzunluklarına göre kullanım alanları değişmektedir.
119 cm. Z bar: Bu bar ile biceps veya triceps hareketleri yapılır. Özellikle pazunun dış kısmını çalıştırsın diye bu bar zikzak şeklindedir. Ayrıca düz bara göre bilekler üzerindeki stresi azaltır. Genellikle scott curl isimli sehpa ile birlikte kullanılır.
180 cm. bar: Smith machine ekipmanında squat çalışmaları veya leg press çalışmaları için kullanılır. Smith machine ölçüleriyle uyumlu bir ekipmandır.
218 cm. bar: Bu bar bench press sehpalarında kullanılır. Profesyonel bench press sehpası için geliştirilmiş bir üründür ve olimpik standartlar gereği iki ürün birbirine uyumludur.
8- Pilates Ürünleri
Eğer spor alanınızda kadınlara yönelik bir pilates alanı bulundurmak istiyorsanız bunun için pilates bandı, pilates lastiği, pilates topu ve pilates çemberi gibi ürünleri bulundurmanız gerekir.
Genel olarak bir spor salonunda yer alması gereken temel ürünlerin seçimini burada belirttiklerimizin arasından yapabilirsiniz. Bu ürünleri görsel ve teknik özellikleriyle daha detaylı incelemek için Profesyonel Fitness Aletleri linkimize tıklayabilirsiniz.
Umuyoruz ki bir spor salonunda olması gereken aletler nelerdir sorunuza cevap verebilmişizdir. Spor salonu açacak girişimcilere ücretsiz olarak verdiğimiz profesyonel danışmanlık hizmetimiz için bize info@sporvebiz.com adresimizden ulaşabilirsiniz.
maalesef her salonda her alet olmuyor. tüm aletlerin olduğu büyük salonların ise fiyatları pahalı arkadaşım söyledi sporcard diye bişey istediğin salona girebiliyorsun bir aydır kullanıyorum beğenmediğim salonu değiştiriyorum. fiyatlarıda uygun ama işte sadece İStanbul, Ankara ve İzmir de var maalesef diğer şehirlerde olmaması kötü :/
8. maddede kadınlara yönelik pilates alanı bulundurmak için gerekenler yazılmış. Peki erkeklere yönelik bir pilates alanı için neler bulundurulmalı?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.