Günümüzde Koşu bandı kullanımı büyük önem taşımaya başlamıştır. Yoğun geçen vaktimizden feragatte bulunup dışarıya yürüyüşe çıkmadığımız bir hayat düzeninde koşu bandına evimizde sahip olmak bir yaşam standardıdır. Yoğun stres yükü içinde geçip hızla akıp giden hayat temposunda günde belli bir süre boyunca koşu bandında yürüme ve koşma gibi bu çok temel iki spor hareketini yapmak hem kendimizi iyi hissetmemize hem de kişisel form tutma olgumuza yardımcı olmaktadır. Evimizin rahatlığında bu imkanı sağlamak da cabası. Vücudumuzdaki bütün kasları çalıştıran bir hareket olan yürüme ile daha hızlı bir tempoyla yapılan koşma hareketlerinin belli kas gruplarımızı çalıştırması çok önemlidir.

Bir koşu bandını değerlendirdiğimizde, bütün olumsuz hava koşullarını geride bırakır ve tamamen rahat bir biçimde, en güvenli ortam olan ev ortamınızda spor yapmanın konforuna ulaşırız. Yürüyüş bantları; bir adet motor ve yarı mekanik – elektronik sistemle çalışan ve çalışma prensibinde teknolojik alt yapısı bulunan kullanımı çok kolay bir spor aletleridir. Bu spor aletinin elektrikle çalışması bazı finansal soruları akıllara getirir fakat endişeye sebebiyet verecek  bir problem olmadığını yazımızın devamında göstereceğiz.

Genellikle koşu bandı ile ilgili sorulan sorular şu şekilde gelmektedir; Acaba kullandığım koşu bandı ne kadar elektrik harcıyor? Yürüyüş Bandı kullanımı bütçeme ek bir elektrik faturası gideri yansıtır mı? Koşu Bandı fazla elektrik harcar mı? Gibi sorular duymaya alışkınız.

Bir diğer yazımız olan koşu bandı marka seçiminde belirttiğimiz üzere koşu bandı seçerken kilo-bant dengesine dikkat etmemiz gerekmektedir. Koşu bandı sahibi olmadan önce uzmanlar tarafından yönlendirilmek büyük önem taşır. Vücut ağırlığınızla kullanacağınız koşu bandının bant genişliğinin ve kapasitesinin dengeli olması gerekmektedir. Koşu bandının taşıma kapasitesi sizin vücut ağırlığınızda fazla olursa burada hem cihaz zorlanır hem de elektrik tüketimini olumsuz etkiler. Bu noktada koşu bandının bazı fiziksel birimlerinden bahsedeceğiz.

Bütün yürüyüş bantları bir İngiliz güç birimi olan Hp(beygir gücü) ile kategorize edilmektedir. Elektrik kullanımında kullanılan kiloWatt(kW) ile Hp arasında bir ilişkilendirmede bulunmak gerekirse 1 kW , Hp 1.36 Hp demektir. Burada 1.36 Hp’lik güç kastedilmektedir ve cevabı 1 kW ‘tır. Örnek verirsek, 60 veya 70 kilo olan bir kişi 1.50 Hp gücünde olan bir koşu bandında yürümelidir. 90 veya 100 kilodaki kişiler 2.00 Hp üzerini, 120 veya 140 kilodaki kişilerinde 3.00 hp motor gücüne sahip koşu bantlarını kullanmaları gerekmektedir. Bu belirtilen güç değerlerinin altında motor gücüne sahip koşu bandı kullanan kişiler fark edeceklerdir ki koşu bandı çalışırken zorlanacak ve üzerindeki vücut ağırlığını taşıyamayacaktır. Bu doğrultuda öncelikle koşu bandını seçerken bu dengelere göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Ayrıca bant genişliği de bu noktada önemlidir. Bant genişliği en az 40 cm, Bant uzunluğu ise en az 1.30 cm olmalıdır. Koşu bandımızı seçerken bu değerlere dikkat ettiğimiz taktirde bir koşu bandının tahmini olarak harcayacağı elektrik tüketim değerleri aşağıdaki gibi olacaktır:

Motor Gücü Motor Kapasite Birim Fiyatı Toplam

1.50 HP Motorlu Koşu Bandı: 1,13 kW 0.178 TL 0.20 TL

1.75 HP Motorlu Koşu Bandı: 1,31 kW 0.178 TL 0.23 TL

2.00 HP Motorlu Koşu Bandı: 1,50 kW 0.178 TL 0.27 TL

2.50 HP Motorlu Koşu Bandı: 1,88 kW 0.178 TL 0.33 TL

3.00 HP Motorlu Koşu Bandı: 2,25 kW 0.178 TL 0.40 TL

Yukarıda Koşu bantlarının motor güçlerine göre harcayacakları elektrik enerjisi miktarı ve yaklaşık tüketim bedelleri gösterilmiştir. Yukarıdaki değerler tahmini olarak 1 saatlik bir kullanım için verilmiş yaklaşık değerler olup hiç bir şekilde kesin ifade sunmamaktadır.

Bir yürüyüş bandını günde 30 dakika kullandığımız zaman ay sonunda faturamıza yansıtacağı elektrik kullanım tutarı yaklaşık 6-7 TL seviyesinde olacaktır. Bu tutar yaklaşık olarak bir çamaşır makinesinin 1 ay boyunca yapacağı elektrik harcamasına denk seviyededir.

Son olarak, sporvebiz ekibi olarak size vereceğimiz öneri, yürüyüş bandı seçiminde kilo-motor-bant genişliği dengesini mutlaka gözetmeniz ve bu konuda destek almanızdır. Bu konuda her türlü sorunuz için lütfen info@sporvebiz.com mail adresimizden bize yazın size yardımcı olalım. Unutmayın koşu bandı sadece bir defa alınıyor. Doğru tercihi yapmanız çok önemli.